This website is also available in English!

Would you like to switch to the English version?

Yes, switch to English
or

Miedź (Cu)

W świecie akwarystyki miedź jest powszechnie znana jako silna trucizna. Rośliny wymagają jej śladowych ilości do prawidłowego rozwoju. Pierwiastek ten jest przyswajalny w formie Cu2+ lub schelatowanej. W strukturach rośliny jest obecny głównie w postaci białek. Wolne jony miedzi doprowadziłyby do stresu oksydacyjnego i denaturacji białek.

Miedź jest ważną składową enzymów biorących udział w reakcjach redoks. Zawiera polifenole odpowiedzialne za reakcje obronną rośliny przeciwko mikroorganizmom (np. brązowienie jabłka po jego przekrojeniu). Połowa miedzi zawartej w chloroplastach to plastocyjanina (białko) niezbędna do procesu fotosyntezy (transportuje elektrony w fotoukładzie I i fotoukładzie II podczas absorbowania światła). W ten sposób tworzy część dysmutazy ponadtlenkowej zawierającej oprócz miedzi także cynk. Ta z kolei stanowi ochronę przeciwko wolnym rodnikom. Oksydazy (enzymy katalizujące) kwasu askorbinowego również zawierają miedź. Stanowi katalizator reakcji utleniania kwasu askorbinowego (witaminy C) do kwasu dehydroaskorbinowego. Obecność miedzi w różnych enzymach ma również wpływ na podstawowe procesy życiowe roślin lądowych takie jak drewnienie łodygi (synteza ligninosulfnianu).

Miedź zmagazynowana w starszych liściach nie jest pierwiastkiem mobilnym i nie może być transportowana do nowo wykształconych liści. Właśnie dlatego objawy niedoboru tego pierwiastka są najpierw widoczne na młodych liściach (chloroza i karłowacenie liści). Miedź utrudnia przyswajanie żelaza i manganu przez co jej zbyt duże ilości (np. w podłożu) mogą prowadzić również do niedoborów powyższych składników.

Za pomocą nawozów Aqua Rebell dodasz miedź do swojego akwarium: